کابلهای شبکه

کابلهای شبکه – هر آنچه که باید بدانید

در حال حاضر، کابل‌های مسی جفت تابیده برای شبکه‌های اترنت و تاسیسات تلفن استفاده می شوند. اما در مورد کابل زوج به هم تابیده(کابل شبکه) چقدر می دانید؟ تفاوت آن با سایر کابل ها چیست و چند نوع کابل شبکه وجود دارد؟ معرفی و انواع کابل شبکه موضوعی است که دراین مقاله به آن پرداخته‌ایم.
کابل شبکه چیست؟
کابل زوج به هم تابیده حالتی از سیم کشی است که در آن سیم های هادی به صورت دو به دو به هم پیچ می خورند تا بتوانند اختلالات الکترومغناطیسی ناشی از منابع خارجی را خنثی کنند. در این رشته های زوج به هم تابیده، حلقه های بین سیم ها باعث تبدیل زوج های مغناطیسی به سیگنال می شود. رایج ترین انواع کابلهای شبکه کابل زوج بهم تابیده است. با چرخاندن سیم ها، بخشی از سیگنال های نویز در یک جهت (ارسال) و قسمت دیگر در جهت مخالف (دریافت) می رود. این چرخش به کاهش اثر مغناطیسی روی سیم ها کمک می کند و امواج خارجی به دلیل پیچش های مختلف از بین می روند. طبق استاندارد EIA/TIA-568، کابلهای شبکه بر اساس ویژگی های الکتریکی به دسته های مختلفی مانند کابل های Cat5e، Cat6، Cat7، Cat8 طبقه بندی می شوند.
انواع کابلهای شبکه
برای ایمنی بیشتر در برابر نویز، کابل شبکه معمولا با دو نوع کابل زوج به هم تابیده با روکش (یا کابل STP) و کابل زوج به هم تابیده بدون روکش (یا کابل UTP) شناخته می شود. مطالب زیر تفاوت های آنها را به تفصیل توضیح می دهد.

کابل زوج به هم تابیده بدون روکش (UTP)
کابلUTP ارزانترین کابل شبکه است، زیرا هیچ روکش و شیلد و محافظی دور سیم های آن قرار ندارد. به همین دلیل در شبکه هایی که اهمیت اطلاعات در آن مطرح نیست استفاده می شود.
این کابل ها فاقد یک لایه محافظ اضافی برای جفت سیم‌های به هم تنیده شده است. در نتیجه، کابل های زوج به هم تابیده شده بدون روکش، کابل ارزان قیمت‌تری بوده، ولی پایداری کمتری در برابر نویز نسبت به کابل های STP دارند. نصب این کابل ها آسان است و ارزان تر از سایر کابل ‌ها هستند.
این کابل ها شامل 4 زوج سیم است و در شبکه های اترنت و سیستم های تلفن و شبکه های کامپیوتری یافت می شوند.

مزایای کابل UTP
• در مقایسه با سایر کابلهای شبکه، ارزان تر و کم هزینه تر است.
• نصب و راه‌ اندازی UTP از سایر کابل ها راحت‌تر است و به همین دلیل نوع بدون شیلد، پرفروش‌ترین کابل موجود در بازار می باشد. UTP به سیم اتصال به زمین هم احتیاجی ندارد.
• همین ویژگی بدون شیلد بودن این کابل باعث شده UTP باریک‌ترین و منعطف‌ترین کابل شبکه هم باشد.

کابل زوج به هم تابیده با روکش(STP)
کابل STP دارای روکش می باشد. روکش در واقع یک پوشش رسانایی ست که در اطراف زوج تابیده در زیر پوشش عایقی قرار گرفته است. این پوشش موجب کاهش تداخل الکترومغناطیسی شده به همین دلیل انتقال داده در مسافت های طولانی به نسبت کابل UTP با سرعت بیشتری صورت می گیرد.
• F در نام کابل های STP به معنای وجود فویل است و S به معنی وجود شیلد یا محافظ می باشد.
• سرعت انتقال داده در این نوع کابل بالغ بر Mbit/s ۵۰۰ است.
• تضعیف سیگنال در این کابل مشابه کابل UTP است.
• میزان مسافتی که این کابل بدون افت سیگنال طی می کند برابر باm ۵۰۰ می باشد.

کابلهای شبکه STP دارای انواع زیر می باشد:
کابلهای شبکه FTP: کابل FTP به معنای کابل دارای محافظ فویل است. این کابل در زیر روکش خود دارای یک محافظ آلومینیومی است. این کابل نسبت به کابل زوج به هم تابیده بدون روکش (UTP) در برابر نویز و پارازیت مقاومت بالاتری دارد.
کابلهای شبکه SFTP: به معنی “زوج‌های به هم تابیده تماما غلافدار” است . کابلی است که به عنوان جفت به هم تابیده با روکش (S/FTP) طبقه بندی می شود، ترکیبی از هر دو روکش FTP و STP است. کابل SFTP دارای یک روکش فلزی اضافی برای کاهش اثر پارازیت است.( یک فویل دور هر جفت سیم و یک شیلد دور کل سیم ها وجود دارد.)

کاربردهای کابل STP
کابلهای شبکه STP به طور گسترده در شبکه های کامپیوتری و تلفنی، از جمله سیم کشی اتصالات اترنت برای شبکه های کامپیوتری، و همچنین اتصالات تلفن تجاری و مسکونی استفاده می شود. کابل های روکش دار اغلب در جاهایی که نویز بیشتری دارد استفاده می شود می توانند نویز را از بین ببرند و اختلالات مغناطیسی داخل شبکه را خنثی کنند.
خلاصه
کابل جفت زوج به هم تابیده ساده ترین وسیله انتقال است. تابیده شدن زوج ها به یکدیگر، می تواند باعث کاهش نویز و تداخل الکترومغناطیسی شود و کیفیت انتقال داده ها را افزایش دهد. اما همیشه نویز به طور کامل حذف نمی شود. و برای شبکه های مهم و حرفه ای تر، باید انتقال داده ها با کیفیت بسیار بالاتری انجام شود.